Új kötelezettség a webshopok számára: Az MPL csomagküldő szolgáltatás Woocommerce integrációja

Írta:Webark

Március 28-ától jelentős változás lép életbe a hazai webshopok működésében. A 335/2012. (XII. 4.) Kormányrendelet módosítása értelmében a webshop tulajdonosoknak kötelezővé válik biztosítani a vásárlók számára a postai kiszállítás lehetőségét az MPL csomagküldő szolgáltatón keresztül.

A kormányrendelet értelmében továbbra is biztosítja a fogyasztóknak a szabad választás lehetőségét futárszolgálat tekintetében, így a webshopok nem kötelesek kizárólag a Magyar Postával szerződni, de a választás lehetőségét fel kell kínálni.

Mivel a rendelet kötelezően előírja a postai szolgáltatás díjazását, ezért nem lehet az amúgy preferált szállítási módnál magasabb szállítási költséggel „elrettenteni” a vásárlókat a postai kiszállítás lehetőségétől.

Egyedi szerződéskötés nélkül, az alábbi MPL díjazást szükséges feltüntetni a webshopban:

  • Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

Ez a változás komoly kihívást jelenthet a webshop tulajdonosok számára, hiszen a logisztikai folyamataik átszervezésére kényszerülnek, illetve egyes webshopoknak az árazási logikájukat is át kell gondolniuk, mivel a legtöbb esetben a vásárolt termék árrése, és nem a súlya a meghatározó a szállítási díja kalkulációjában.

Az elmúlt hetekben számos további szakmai kritikát olvashattunk a rendeletet illetően, így nem kizárt, hogy a részletei még változni fognak a gyakorlati tapasztalatok alapján, de addig is az MPL szállítási lehetőségének biztosítása jelenleg már jogszabályi kötelezettség, aminek a betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrizheti.

Ami a technikai integrációt illeti, jelenleg több megoldás létezik, így például WordPress és Woocommerce webshopok esetében dedikált bővítménnyel percek alatt beállíthatjuk a MPL szállítási módot, súly alapú kalkulációval kiegészítve.

A szállítási mód integrációról a Magyar Posta ad részletesebb leírást a fejlesztői dokumentációjában. Az API-hoz való hozzáférés a legtöbb ismert webshop modul és ERP rendszer számára biztosított a leírtak alapján, illetve elérhetőek már kész bővítmények, többek között Woocommerce webshopok számára is.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, vagy nem szeretnéd beleásni magad a technikai részletekbe, akkor keress meg minket, és mi elvégezzük a szükséges beállításokat!

 

Címkék

MPLWoocommerce